DSC01936.jpg

The Spencer Hotel

Located in Dublin’s financial services district, The Spencer hotel required additional bedrooms to cater for the burgeoning business travel sector and ever-increasing tourist visitors to the city. An additional 40 bedrooms have been added in two vertical stacks either side of an internal courtyard. What seems like a straightforward project is complicated by several factors including adjoining property owners, a service-congested basement, and the restricted nature of the site. Work on this site was so confined that it required the existing conference centre to be demolished and reconstructed to allow a crane to be installed. To complicate matters even further, the hotel was maintained as a live functioning environment throughout the construction process.

 

The language and materials of the existing courtyard have been maintained and brought through into the new extension, thus retaining the original character of the space. The two stacks are finished in aluminium rainscreen cladding and terracotta fins. The new conference centre is a much-improved space benefiting from natural light through four large zinc clad roof lights; it is finished off with a sedum room and granite cladding to match the original.

Category

Hospitality

Client

MHL

Location

North Wall Quay, IFSC, Dublin 1

Design Team

Cobbe Architecture, Barrett Mahony engineers, EDP Engineers, JGA Fire Consultants, FESP, Millimeter Design, FESP, ORS, McGill Planning

Contractor

Townlink Construction

< Back to Projects